Κανονισμοί

ΚΑΝΟΝΑΣ 1

Επιφάνεια Αγωνιστικού χώρου

Ο τάπητας του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι εξολοκλήρου φυσικός, ή εάν επιτρέπεται από την διοργάνωση εξολοκλήρου τεχνητός, ή εάν επιτρέπεται από την διοργάνωση εξολοκλήρου υβριδικός ( ολοκληρωτικός συνδυασμός τεχνητού και φυσικού). Δεν επιτρέπεται συνδυασμός των 2 σε ένα γήπεδο.
Επιτρέπεται μια διοργάνωση να ορίζει τις διατάσεις του αγωνιστικού χώρου ενός βέβαια των ορίων του.
ΚΑΝΟΝΑΣ 2

Η τεχνική περιοχή θα πρέπει το πολύ να εξέχει μέχρι ένα μέτρο από αριστερά και δεξιά του πάγκου και το πολύ μέχρι ένα μέτρο από την πλάγια γραμμή.
Εμπορικές διαφημίσεις μόνο μέχρι ένα μέτρο από την τις πλάγιες γραμμές τα δίχτυα και τις τεχνικές περιοχές. Σήματα από της FIFA , ομοσπονδιών (UEFA), Εθνικών ομοσπονδιών, διοργανώσεων, ομάδων ή άλλων ενώσεων επιτρέπεται μόνο στις σημαίες από τα σημαιάκια.
ΚΑΝΟΝΑΣ 3

Ο Αγώνας δεν μπορεί να αρχίσει και να συνεχιστεί με λιγότερους από 7 ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα.
Οι αναπληρωματικοί που γίνονται τακτικοί μπορούν να εκτελέσουν κάθε είδους επανέναρξη αρκεί να εισέρθουν πρώτα στον αγωνιστικό χώρο.
Ένας αναπληρωματικός ξεκινά τον αγώνα στην θέση ενός βασικού χωρίς να ειδοποιηθεί ο διαιτητής.
1) Ο Διαιτητής του επιτρέπει να συνεχίζει να παίζει

2) Δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή

3) Ο βασικός μπορεί να καθίσει στον πάγκο σαν αναπληρωματικός

4) Δεν μειώνει τις αλλαγές τις ομάδας

5) Ο διαιτητής αναφέρει το γεγονός στο φύλλο αγώνα

Οποιοσδήποτε δεν είναι δηλωμένος ως παίχτης, αναπληρωματικός, ή αξιωματούχος ομάδας θεωρείται εξωτερικός παράγοντας.
Εάν ο αγώνας διακοπεί από την επέμβαση ενός αξιωματούχου ομάδας, αναπληρωματικού, αντικαταστημένου παίχτη, αποβληθέντα παίχτη ο αγώνας ξεκινά με άμεσο ή πέναλτι.
Εάν το παιχνίδι σταματήσει λόγω της παρέμβασης σε αυτό ενός εξωτερικού παράγοντα , τότε επαναρχίζει με ελεύθερο διαιτητή.
Ο Κανόνας 5 επιτρέπει τώρα στο διαιτητή να αποβάλλει έναν παίκτη πριν την έναρξη του παιχνιδιού (από την επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου, πριν τον αγώνα, και μετά). Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι μπορεί ν’ αντικατασταθεί, ο αποβληθείς παίκτης .
Α) Πριν υποβληθεί η λίστα των παικτών της ομάδας, δεν μπορεί να εμφανίζεται σ’ αυτήν με οποιαδήποτε ιδιότητα.
Β) Μετά την υποβολή της λίστας των παικτών της ομάδας και πριν την έναρξη του

παιχνιδιού, μπορεί ν’ αντικατασταθεί από δηλωθέντα αναπληρωματικό (ο οποίος δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί από άλλον αναπληρωματικό, όμως η ομάδα μπορεί να προβεί, στη διάρκεια του παιχνιδιού, στον κανονικό αριθμό αλλαγών παικτών, όπως ορίζει ο Κανονισμός).

Γ) Μετά την έναρξη του αγώνα, δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί.

Εάν κάτι ή κάποιος (εκτός από τακτικό παίκτη) αγγίξει τη μπάλα που πηγαίνει για γκολ, ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει το γκολ, αν η μπάλα καταλήξει στο τέρμα και το άγγιγμα δεν έχει επίδραση στους αμυντικούς (εκτός στο τέρμα των αντιπάλων).
Αν μπει γκολ, ενώ βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ένα έξτρα πρόσωπο και ο διαιτητής έχει επαναρχίσει το παιχνίδι, το γκολ μετρά και το παιχνίδι συνεχίζεται. Ο διαιτητής αναφέρει το γεγονός στο φύλλο αγώνα.
Ο αρχηγός της ομάδας δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης ή προνομίων από τον διαιτητή αλλά έχει σε ένα βαθμό ευθύνη για την συμπεριφορά της ομάδας του.
ΚΑΝΟΝΑΣ 4

Κάθε ταινία ή άλλο υλικό, πάνω στις κάλτσες ή που τις καλύπτει, πρέπει να είναι το ίδιο χρώμα με αυτό της κάλτσας (οι φωτογραφίες που ακολουθούν, δείχνουν τι ΔΕΝ θα επιτρέπεται πλέον)
Κάθε ταινία ή άλλο υλικό πάνω στις κάλτσες ή που τις καλύπτει,
απαγορεύεται.

Παίκτης που χάνει το παπούτσι ή την επικαλαμίδα του τυχαία, μπορεί να συνεχίζει να παίζει χωρίς αυτά το αργότερο μέχρι την επόμενη διακοπή του παιχνιδιού. Εάν εντωμεταξύ σκοράρει το γκολ μετράει κανονικά.
Το χρώμα από τα εσωτερικά μπλουζάκια πρέπει να είναι το ίδιο με το βασικό χρώμα από τα μανίκια της φανέλας.
Το χρώμα στο μακρύ εσώρουχο (πχ κολάν), κάτω από το παντελονάκι, πρέπει να είναι το ίδιο είτε με το κύριο (πχ πράσινο), είτε με αυτό της ούγιας (ρέλο) (πχ μαύρο) χρώμα. Όλοι οι παίκτες της ομάδας, εφόσον φορούν κολάν, αυτό πρέπει να είναι του ιδίου χρώματος.
Όλοι οι συμπαίκτες του, οφείλουν να φορούν εσώρουχο (κολάν) χρώματος μαύρου.
Μη επικίνδυνος προστατευτικός εξοπλισμός επιτρέπεται όπως για παράδειγμα τα καπέλα στους τερματοφύλακες, και τα ειδικά αθλητικά γυαλιά.
Η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των όλων (τεχνικού επιτελείου, ποδοσφαιριστών) συμπεριλαμβανομένων τακτικών , αναπληρωματικών, αντικατασταθέντων, αποβλημένων) απαγορεύεται.

Παίκτης μπορεί να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο, μετά την αλλαγή ή την διόρθωση της στολής του, αφού έχει ελεγχτεί (από τον διαιτητή, τον 4ο ή τον βοηθό), και να του έχει δώσει σήμα ο διαιτητής ακόμα και όταν η μπάλα παίζει. ΔΕΝ χρειάζεται πλέον να εισέλθει μόνο σε διακοπή.

ΚΑΝΟΝΑΣ 5

Όλες οι αποφάσεις είναι στην διακριτική ευχέρεια του Διαιτητή με βάση:
Τους Κανόνες του Παιχνιδιού
Το πνεύμα του Κανονισμού.
Οι Διαιτητές πρέπει να ερμηνεύουν το πνεύμα του κανονισμού με βάση την κοινή λογική ειδικά όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το αν πρέπει ένα παιχνίδι να ξεκινήσει ή αν πρέπει να διακοπεί.
Αυτό ειδικότερα πρέπει να εφαρμόζεται στις χαμηλότερες κατηγορίες που οι κανόνες δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυστηρά. Για παράδειγμα εάν δεν συντρέχουν λόγοι ασφαλείας ο Διαιτητής θα πρέπει να επιτρέπει ξεκινήσει ή να συνεχίσει έναν αγώνα ακόμα κα αν:

o Μια ή περισσότερες σημαίες του κόρνερ λείπουν.

o Δεν υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στις γραμμές του γηπέδου όπως τον κύκλο της σέντρας και το γωνιαίο τόξο.

o Τα Δοκάρια δεν είναι λευκά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μετά από την συγκατάθεση των ομάδων ο αγώνας μπορεί να ξεκινήσει ή να συνεχιστεί και ο Διαιτητής πρέπει να αναφέρει το γεγονός στο Φύλλο Αγώνα.
Ο διαιτητής δεν μπορεί ν’ αλλάξει μια απόφαση:

o Όταν έχει σφυρίξει την λήξη του αγώνα.

o Όταν το παιχνίδι έχει επαναρχίσει.

o όταν ο διαιτητής έχει φύγει από τον αγωνιστικό χώρο στο τέλος του πρώτου ή του δεύτερου ημιχρόνου (συμπεριλαμβανομένων και των δυο ημιχρόνων της παράτασης).

Αν διαφορετικές παραβάσεις συμβούν την ίδια στιγμή, τιμωρείται η πιο σοβαρή. Σειρά σοβαρότητας:

o Πειθαρχική ποινή (η κόκκινη κάρτα είναι πιο σοβαρή από την κίτρινη κάρτα κλπ.

o Το άμεσο ελεύθερο λάκτισμα είναι πιο σοβαρό από το έμμεσο.

o Παράβαση με το σώμα (φάουλ-μαρκάρισμα) πιο σοβαρή από την παράβαση που γίνεται χωρίς σωματική επαφή (παίξιμο της μπάλας με το χέρι, offside).

o Τακτική επηρεασμού.

Ο διαιτητής μπορεί να λάβει απόφαση για πειθαρχική ποινή (να παρατηρήσει ή να αποβάλλει έναν παίκτη) από τη στιγμή της επιθεώρησης του αγωνιστικού χώρου, πριν δηλαδή την έναρξη του αγώνα, και μετά (σε περίπτωση αποβολής βλέπε Κανόνα 3).
Ο διαιτητής μπορεί να χρησιμοποιήσει ΚΙΤPΙΝΗ και ΚΟΚΚΙΝΗ κάρτα μόνο μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του παιχνιδιού και μέχρι και μετά την λήξη του αγώνα συμπεριλαμβανομένου της ανάπαυλας του ημιχρόνου, της παράτασης , και της διαδικασίας εκτέλεσης πέναλτι.
Τραυματισθείς παίκτης από φάουλ, το οποίο τιμωρείται με κόκκινη ή κίτρινη κάρτα, μπορεί να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο και να δεχθεί μια γρήγορη εκτίμηση/ παροχή ιατρικής φροντίδας. Ωστόσο η καθυστέρηση επανέναρξης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει τώρα.
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο τραυματισμένος παίχτης δεν θα επιμηκύνει τον χρόνο καθυστέρησης με αθέμιτο τρόπο οι Διαιτητές θα πρέπει:
o Να έχουν αντίληψη για το αν υπάρχει τακτική σκοπιμότητα στην καθυστέρηση.

o Να ενημερώσουν τον τραυματισθέντα παίχτη ότι η παροχή της ιατρικής φροντίδας.

θα πρέπει να είναι σύντομη.

o Να ζητήσουν από τους ιατρούς (όχι τραυματιοφορείς) να εισέλθουν και να τους

ενημερώσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι.

Αν χρειαστεί περεταίρω φροντίδα θα πρέπει να παρασχεθεί εκτός αγωνιστικού χώρου (πιθανώς να χρειαστούν και τραυματιοφορείς) Σαν γενική οδηγία δεν θα πρέπει να υπάρχει επιπλέον καθυστέρηση πάνω από 20-25 δευτερόλεπτα

Οι Διαιτητές πρέπει να το συνυπολογίσουν στον χρόνο καθυστέρησης.

Ο Διαιτητής υποχρεωτικά πρέπει να έχει:
o Σφυρίχτρα-ες

o Ρολόι-για

o Κίτρινες και κόκκινες κάρτες

o Σημειωματάριο (ή οτιδήποτε άλλο για να κρατά σημειώσεις)

Προαιρετικά επιτρέπεται:
o Σημαίες με beep , ενδοεπικοινωνία.

o Πόλαρ, ή άλλες συσκευές για την μέτρηση της φυσικής κατάστασης.

Απαγορεύεται να φορά κοσμήματα ή άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
ΚΑΝΟΝΑΣ 6

Οι κανονισμοί της εκάστοτε διοργάνωσης θα πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα ποιος αντικαθιστά πριν και μετά την έναρξη του αγώνα έναν διαιτητή ή έναν βοηθό.
Εάν υπάρχει επιπρόσθετος Βοηθός Εστίας στην εκτέλεση πέναλτι κατά την διάρκεια του αγώνα ο Βοηθός Διαιτητής θα πρέπει να παραμείνει στην πλάγια γραμμή στο ύψος του πέναλτι (Ευθεία Offside).
Καθήκοντα του τέταρτου είναι:
o Να ελέγχει τον εξοπλισμό των παιχτών και των αλλαγών.

o Να δείξει τον ελάχιστο επιπρόσθετο χρόνο που πρόκειται να κρατήσει ο διαιτητής στο τέλος του κάθε ημιχρόνου.
ΚΑΝΟΝΑΣ 7

Ο επιπρόσθετος χρόνος και των δυο ημιχρόνων πρέπει να περιλαμβάνει:
o Τον χαμένο χρόνο από την διαχείριση των τραυματισμών και την αποχώρηση των

τραυματισμένων παιχτών

o Την διακοπή για να δροσιστούν οι παίχτες και την διακοπή για ιατρικούς λόγους επιτρεπόμενους από τους κανονισμούς της διοργάνωσης.
ΚΑΝΟΝΑΣ 8

Η μπάλα πρέπει ξεκάθαρα να μετακινηθεί για να «παίζει», σε όλα λακτίσματα επανέναρξης.
Η μπάλα μπορεί να λακτισθεί προς κάθε κατεύθυνση στο εναρκτήριο λάκτισμα
Οι διαιτητές πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι παίκτες βρίσκονται στο δικό τους μισό γήπεδο. Δεν επιτρέπεται ένας παίχτης να βρίσκεται στο αντίπαλο μισό γήπεδο.
Ο διαιτητής δεν μπορεί να ορίσει ποιος θα συμμετάσχει σε ένα ελεύθερο λάκτισμα και σε ποιον θα καταλήξει η μπάλα μετά.
Εάν η μπάλα μετά από ελεύθερο διαιτητή καταλήξει γκολ χωρίς να την ακουμπήσουν τουλάχιστον δυο παίχτες ο αγώνας επαναρχίζει με:
o Από τέρματος λάκτισμα εάν εισέλθει το τέρμα της αντιπάλου ομάδας

o Κόρνερ εάν εισέλθει στο τέρμα της ομάδας του παίχτη που την λάκτισε.
ΚΑΝΟΝΑΣ 9

Εάν η μπάλα αναπηδήσει, αφού κτυπήσει σε κάποιον αξιωματούχο αγώνα, συνεχίζει να παίζει εκτός κι αν περάσει ολόκληρη από τις γραμμές ορίων του αγωνιστικού χώρου (αυτό περιλαμβάνει και τους Πρόσθετους Βοηθούς).
ΚΑΝΟΝΑΣ 10

Λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι:
o Ο διαιτητής, με το στρίψιμο ενός κέρματος, διαλέγει το τέρμα στο οποίο θα κτυπηθούν τα πέναλτι (εκτός κι αν υπάρχουν ζητήματα με τον καιρό, τον αγωνιστικό χώρο, λόγοι ασφαλείας κλπ .).

o Με το στρίψιμο ενός κέρματος, τη 2η φορά, προσδιορίζεται ποιος θα εκτελέσει το πρώτο πέναλτι.

o Δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία των πέναλτι, με εξαίρεση έναν αναπληρωματικό που θα αντικαταστήσει έναν τραυματισμένο τερματοφύλακα, έχουν μόνο οι παίχτες που κατά την λήξη του αγώνα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο ή βρίσκονται προσωρινά εκτός αγωνιστικού χώρου (πχ λόγω τραυματισμού).
o Οι ομάδες πριν και κατά την διάρκεια των λακτισμάτων πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό ποδοσφαιριστών και ο διαιτητής πρέπει να ενημερώνεται για το ποιοι ποδοσφαιριστές έχουν εξαιρεθεί.

o Ο τερματοφύλακας που δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται μπορεί να αντικατασταθεί οποιαδήποτε στιγμή (πριν και κατά την διάρκεια των λακτισμάτων), χωρίς πλέον να έχει δικαίωμα να συμμετάσχει ή να εκτελέσει πέναλτι, αρκεί η ομάδα του να μην έχει συμπληρώσει τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό αλλαγών, από έναν αναπληρωματικό ποδοσφαιριστή ή έναν ποδοσφαιριστή από αυτούς που έχουν εξαιρεθεί από την διαδικασία πριν ή κατά την διάρκεια (προκειμένου να είναι ίσος ο αριθμός παιχτών).

o Ο διαιτητής δεν χρειάζεται να γνωρίζει ονόματα/ αριθμούς ή τη σειρά των παικτών που θα εκτελέσουν τα πέναλτι.

o Ένα πέναλτι τελειώνει/ ολοκληρώνεται όταν η μπάλα περάσει τη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου ή σταματήσει να κινείται (περιλαμβάνεται και το μπλοκάρισμα από τον τερματοφύλακα) ή ο διαιτητής σταματήσει το παιχνίδι το παιχνίδι για μια παράβαση των κανόνων του Παιχνιδιού.

o Τα κτυπήματα πέναλτι δεν θα καθυστερούν αν ένας παίκτης φύγει από τον αγωνιστικό

χώρο. Στην περίπτωση που ο παίκτης δεν είναι πίσω στην ώρα του (έγκαιρα), το κτύπημα χάνεται.

ΚΑΝΟΝΑΣ 11

Η διχοτόμος γραμμή είναι «ουδέτερη» για το offside. Ο παίκτης πρέπει να βρίσκεται στο αντίπαλο μισό γήπεδο.
Οι βραχίονες όλων των παικτών (περιλαμβανομένων και των τερματοφυλάκων) δεν λαμβάνονται υπόψη όταν κρίνεται θέση offside.
Ένας παίχτης που βρίσκεται σε θέση offside την στιγμή που ένας συμπαίκτης του παίζει ή ακουμπά την μπάλα, τιμωρείται μόνο όταν συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι.

Επηρεασμός αντιπάλου μετά από ένα σώσιμο ή αναπήδηση της μπάλας, είναι παράβαση

Το ελεύθερο λάκτισμα του offside κτυπιέται πάντοτε εκεί που η παράβαση συμβαίνει (ακόμα και στο δικό του μισό γήπεδο).
Ένας αμυνόμενος που εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο τυχαία ή λόγω τραυματισμού χωρίς την άδεια του διαιτητή, για τον κανόνα του offside παραμένει «ενεργός» σαν να βρίσκεται στην γραμμή τέρματος ή στην πλάγια γραμμή μόνον μέχρι το παιχνίδι να σταματήσει ή η αμυνόμενη ομάδα να παίξει τη μπάλα έξω από την περιοχή πέναλτι προς τη διχοτόμο (κέντρο).Εάν ένας παίχτης εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο σκόπιμα χωρίς την άδεια του διαιτητή θα πρέπει να παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα στην επόμενη διακοπή του αγώνα.
Ένας επιτιθέμενος, μπορεί να πατήσει ή να μείνει εκτός αγωνιστικού χώρου (στιγμιαία) προκειμένου να μην επηρεάσει το παιχνίδι. Εάν όμως ο παίχτης εισέλθει ξανά από την γραμμή τέρματος και εμπλακεί στο παιχνίδι πριν την επόμενη διακοπή ή πριν η αμυνόμενη ομάδα να παίξει τη μπάλα έξω από την περιοχή πέναλτι προς τη διχοτόμο (κέντρο) τότε για τον κανόνα του offside η θέση του συνεχίζει να είναι στην γραμμή τέρματος. Ο παίχτης που σκόπιμα εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο και εισέρχεται χωρίς την άδεια του διαιτητή και αποκτά πλεονέκτημα χωρίς να τιμωρείται για offside, πρέπει να παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα.
Μετά την επίτευξη ενός γκολ, ένας επιτιθέμενος παίκτης, ευρισκόμενος μέσα στην εστία, μπορεί να τιμωρηθεί για παράβαση offside.

ΚΑΝΟΝΑΣ 12

Εάν ένα φάουλ περιλαμβάνει επαφή, αυτό είναι πάντοτε άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.
Το πλεονέκτημα δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις Κόκκινης Κάρτας ( Δεύτερη κίτρινη, σοβαρά επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή) εκτός και αν υπάρχει προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος. Σε αυτή την περίπτωση ο παίχτης πρέπει να αποβληθεί στην επόμενη διακοπή αλλά μέχρι τότε εάν ο ίδιος παίχτης παίξει την μπάλα ή μαρκάρει αντίπαλο ο διαιτητής θα πρέπει να διακόψει το παιχνίδι και να τον αποβάλλει. Το παιχνίδι θα πρέπει να ξαναρχίσει με έμμεσο.
Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να τιμωρηθεί με αντιαθλητική συμπεριφορά όταν:
o 1)Κάνει φάουλ ή παίζει την μπάλα με το χέρι προκειμένου να σταματήσει μια υποσχόμενη επίθεση.

o 2)Παίζει την μπάλα με το χέρι κατά την προσπάθεια του να σκοράρει (ανεξάρτητα εάν το πετυχαίνει ή όχι)

o 3)Παίζει την μπάλα με το χέρι προσπαθώντας ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ να αποτρέψει την επίτευξη ενός τέρματος από την αντίπαλη ομάδα.

ΠΛΕΟΝ δεν τιμωρείται με κίτρινη για αντιαθλητική συμπεριφορά το απλό (όχι ριψοκίνδυνο ή βίαιο) κράτημα αντιπάλου εάν δεν υπάρχει υποσχόμενη επίθεση.
ΠΛΕΟΝ δεν τιμωρείται με κίτρινη για αντιαθλητική συμπεριφορά το παίξιμο της μπάλας με το χέρι με εξαίρεση τους παραπάνω λόγους.
Κάποιες παραβάσεις στέρησης προφανούς ευκαιρίας για γκολ, μέσα στην περιοχή πέναλτι, τώρα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα. Παραμένει η ποινή της κόκκινης κάρτας όταν υπάρχει παίξιμο της μπάλας με το χέρι, κράτημα, τράβηγμα, σπρώξιμο και ο παραβάτης αμυνόμενος δεν προσπαθεί ή δεν έχει πιθανότητα να παίξει τη μπάλα.
Όπου ένας παίκτης στερεί στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ παίζοντας τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση, ο παίκτης αποβάλλεται οπουδήποτε η παράβαση συμβεί.
Όπου ένας παίκτης διαπράττει μια παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δικιά του περιοχή πέναλτι, η οποία στερεί στον αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι , ο παραβάτης παίκτης παρατηρείται εκτός εάν:
o Η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα ή σπρώξιμο ή ο παραβάτης παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει τη μπάλα ή δεν υπάρχει πιθανότητα

για τον παίκτη που κάνει το μαρκάρισμα για να παίξει τη μπάλα ή παράβαση είναι μια από αυτές που τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα οπουδήποτε αυτή συμβεί στον αγωνιστικό χώρο (πχ σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή κλπ .).

Σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις ο παίκτης αποβάλλεται.

Η απόπειρα βίαιης διαγωγής είναι κόκκινη κάρτα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει επαφή:
Όταν δεν υπάρχει διεκδίκηση της μπάλας το σκόπιμο Κτύπημα στο κεφάλι ή στο πρόσωπο ενός αντιπάλου ή οποιοδήποτε άλλου ατόμου με το χέρι ή τον βραχίονα είναι αποβολή για βίαιη διαγωγή, εκτός εάν η επαφή είναι ελάχιστα δυνατή/ ασήμαντη.
Εάν η μπάλα παίζει και ένας παίχτης κάνει μια Παράβαση εντός αγωνιστικού χώρου εναντίον ενός συμπαίχτη, αναπληρωματικού, αξιωματούχου ομάδας, αξιωματούχου αγώνα τώρα είναι άμεσο ελεύθερο λάκτισμα.
Παράβαση έξω από τον αγωνιστικό χώρο, ως μέρος κανονικού παιχνιδιού, θα τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα πάνω στη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου στο πλησιέστερο σημείο προς την παράβαση (με πέναλτι αν είναι στην περιοχή πέναλτι της ομάδας του παραβάτη).

ΚΑΝΟΝΑΣ 13

Η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτίζεται και ξεκάθαρα μετακινείται
Εάν ένας παίχτης εκτελέσει γρήγορα ένα ελεύθερο λάκτισμα και ο αντίπαλος που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από 9,15μ ανακόψει την μπάλα ο διαιτητής θα πρέπει να αφήσει το παιχνίδι να εξελιχθεί. Παρόλα αυτά ο αντίπαλος που σκόπιμα εμποδίζει το γρήγορο παίξιμο ενός ελεύθερου πρέπει να παρατηρηθεί για καθυστέρηση επανέναρξης του αγώνα.
ΚΑΝΟΝΑΣ 14

Ένα πέναλτι τελειώνει/ ολοκληρώνεται όταν η μπάλα περάσει τη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου ή σταματήσει να κινείται (περιλαμβάνεται και το μπλοκάρισμα από τον τερματοφύλακα) ή ο διαιτητής σταματήσει το παιχνίδι το παιχνίδι για μια παράβαση των κανόνων του Παιχνιδιού.
Κάποιες παραβάσεις είναι πάντοτε έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα εάν το πέναλτι καταλήγει γκολ ή όχι όπως:
o Το πέναλτι να εκτελεστεί προς τα πίσω.

o Ένας άλλος συμπαίχτης από τον δηλωθέντα να εκτελέσει το πέναλτι (κίτρινη κάρτα σε αυτόν που τελικά το εκτέλεσε).

o Αντικανονική Προσποίηση ότι κλωτσά την μπάλα ενώ έχει ολοκληρώσει την πορεία του προς την μπάλα- κίτρινη κάρτα στον εκτελεστή. (Η προσποίηση κατά την διάρκεια της πορείας επιτρέπεται):

Αν ο τερματοφύλακας διαπράξει παράβαση και το πέναλτι χαθεί, ο τερματοφύλακας θα παίρνει κίτρινη κάρτα και το πέναλτι θα επαναλαμβάνεται.
Εάν παίχτες και των δύο ομάδων παρεμβαίνουν τον κανόνα τότε το πέναλτι θα επαναλαμβάνεται εκτός και αν ένας παίχτης διαπράξει πιο σοβαρή παράβαση (πχ αντικανονική προσποίηση).
ΚΑΝΟΝΑΣ 15

Ο αντίπαλος που με αθέμιτο τρόπο παρενοχλεί ή εμποδίζει τον εκτελεστή ενός πλαγίου (συμπεριλαμβανομένου και του να κινηθεί κοντά του σε απόσταση λιγότερο των 2 μέτρων από εκεί που θα πρέπει να εκτελεστεί το πλάγιο ) θα πρέπει να παρατηρείται με κίτρινη κάρτα. Εάν το πλάγιο είχε εκτελεστεί θα πρέπει να επαναρχίσει με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα.

ΚΑΝΟΝΑΣ 16

Εάν ένας αντίπαλος που βρίσκεται μέσα στην περιοχή πέναλτι όταν το από τέρματος λάκτισμα εκτελείται ακουμπήσει την μπάλα εκτός περιοχής πέναλτι ή μαρκάρει αντίπαλο πριν την ακουμπήσει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής το από τέρματος λάκτισμα εκτελείται ξανά.