Ιστορία

Το 1953 , δηλαδή παραπάνω από μισό αιώνα πρίν, ο εμπνευστής της ιδέας του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης, Δημήτρης Γενάρης και ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου κ.Πουλιάδης σίγουρα δεν φανταζόντουσαν την εξέλιξη του δημιουργήματος τους μετά από 60 χρόνια.

Παθιασμένος με το ποδόσφαιρο ο Δημήτρης Γενάρης, γέννημα θρέμα Ηλιουπολίτης οραματίστηκε την ένωση των δύο προπολεμικών σωματείων της πόλης. Τον ΠΑΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ αγωνιζόμενο με μπλέ φανέλα και την ΦΛΟΓΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ που συμπλήρωσε το κόκκινο χρώμα στην ιστορική φανέλα του Γ.Σ.Η. Το σημα δεν θα μπορούσε να ‘χει άλλο σύμβολο από τον Ήλιο με εννιά ακτίνες, όσα τα γράμματα στο όνομα της πόλης.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου αγωνιζόμενο για πολλά χρόνια στις τοπικές κατηγορίες της Αθήνας κέρδισε την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά το 1986 όπου αγωνίστηκε για μία μόνο χρονιά πριν γνωρίσει τον υποβιβασμό με απόφαση σκάνδαλο της εποχής και εβρισκόμενη στην κορυφή της βαθμολογίας 2 αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος. Μετά από 20 σχεδόν χρόνια αγωνιστικής αδράνειας στα τοπικά πρωταθλήματα φτάνοντας ως το Β’ τοπικό, το 2005 πήρε την άνοδο για την Γ’ Εθνική κατηγορία.

Τα επόμενα τρία χρόνια ο σύλλογος αγωνίστηκε στην Γ’ Εθνική δίνοντας σημαντικά παιχνίδια και κερδίζοντας σημαντικά ντέρμπυ μέσα έξω από την Ηλιούπολη με αποκορύφωμα την άνοδο  στην Β’ Εθνική κατηγορία. Μια κατηγορία στην οποία αγωνίστηκε για δύο χρονιές πρωταγωνιστώντας σε αρκετά ματς, με τελικό αποτέλεσμα τον εκ νέου υποβιβασμό της, κατόπιν απόφασης της Ε.Π.Ο  και όχι για βαθμολογικούς λόγους. Kατόπιν η ομάδα αγωνίστηκε στην Δ’ Εθνική με αρκετά προβλήματα δεν κατόρθωσε να παραμείνει και υποβιβάστηκε στην Α΄κατηγορία Αθηνών όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.